Co-ouderschap of omgangsregeling?

Scheiden en kinderen is vaak een moeilijke periode voor de kinderen. Co-ouderschap is geen wettelijke term, maar een aanduiding voor een (bijna) gelijke verdeling van de zorg en opvoedingstaken. In een regeling waar de kinderen om het weekend bij de andere ouder zijn, is er geen sprake van co-ouderschap.

Een (uitgebreide) omgangsverdeling houdt meestal in dat één ouder de zorg- en opvoedingstaken op zich neemt. De kinderen staan bij deze ouder ingeschreven. Dit is de verzorgende ouder. De niet-verzorgende ouder heeft nog steeds zeggenschap over de kinderen en moet betrokken worden bij belangrijke beslissingen.

De keuze voor co-ouderschap of een zorgverdeling is afhankelijk van een aantal factoren. Het belang van de kinderen is hier misschien wel de belangrijkste factor.

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kunnen ze heel kort of juist wat langer zonder de andere ouder. Geen goede tijd dus om voor co-ouderschap te kiezen tenzij je om de dag voor de kinderen zorgt.

Een andere factor om rekening mee te houden is de periode tot scheiding. Als één van jullie fulltime werkte en de ander  veel thuis was om voor de kinderen te zorgen, is de overgang naar co-ouderschap best  groot. Dat zou bijvoorbeeld wel weer kunnen als jullie allebei als ouders fulltime  gewerkt hebben.

Voor kinderen verandert er na een scheiding heel veel dus het is verstandig de veranderingen langzaam te laten plaatsvinden, als dat mogelijk is.

Jullie zelf zijn ook bepalend voor de invulling van de zorg. De zorgverdeling die jullie kiezen moet financieel haalbaar zijn en praktisch uitvoerbaar.

Co-ouderschap na scheiding

Co-ouderschap na scheiding komt steeds vaker voor. Dit hoeft per se de bekende “week op-week af” regeling te zijn. Drie om vier dagen is ook een mogelijkheid en zo zijn er meer.

Het uitgangspunt is dat jullie samen voor de kinderen blijven zorgen. De huisarts, rapportavonden, kleding kopen en wat er nog meer bij een kinderleven komt kijken. Dit kan ook in een verhouding van 45%-55% zijn. Een enigszins goede verstandhouding met elkaar maakt co-ouderschap haalbaarder en prettiger voor alle partijen.

Kinderen vanaf 12 jaar hebben een stem in het ouderschapsplan

Kinderen hebben een stem in het ouderschapsplan. Tot 12 jaar wordt er van jullie verwacht dat jullie voor hen belangrijke zaken met ze bespreken. Bij wie ze wanneer zijn, hoe verjaardagen en feestdagen gevierd worden en wat er tijdens de vakanties gebeurt. Vanaf 12 jaar hebben kinderen een stem in het geheel. Ze mogen onder andere aangeven waar ze willen wonen en of ze het eens zijn met de zorgverdeling. Voordat het ouderschapsplan door de rechtbank wordt goedgekeurd, moet een kind van 12 jaar en ouder een “kindverklaring” ondertekenen. Hiermee geeft het aan dat het is betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan en het eens (of oneens)  is met de afspraken. Ook mag je kind aangeven of het door de kinderrechter gehoord wil worden.

Kinderverhoor

Je kind wordt hiervoor uitgenodigd op de rechtbank voor een gesprek met een kinderrechter. Dat gesprek vindt niet plaats in een imponerende rechtszaal maar gewoon onder vier ogen in een spreekkamer. Je mag je kind begeleiden maar bent niet het hele gesprek met de kinderrechter in dezelfde ruimte aanwezig. Je kind moet zich vrij voelen zijn of haar mening te geven. Zonder invloed van ouders.

Neem contact op met Bas

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden die BoomHuis Mediation biedt voor jullie? Vraag dan nu vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek aan. Dit kun je doen door te bellen naar 06 – 55 08 09 25 ; te mailen naar info@scheidensamen.nl of door het formulier op deze website in te vullen. Ik help jullie graag in deze moeilijke periode

Ga naar contact

BoomHuis Mediation

info@scheidensamen.nl
06 – 55 08 09 25

KVK: 65695550
Het Scheidingshuys

Adres
Statietjalk 3
4617 GN Bergen op Zoom