Het ouderschapsplan

Samenwonen en ouderschapsplan

Ook als jullie samenwonen en uit elkaar gaan, is een ouderschapsplan verplicht. Het ouderschapsplan hoeft dan niet aan de rechter worden voorgelegd. De afspraken kunnen bij de notaris worden bekrachtigd.

Wat staat er in een ouderschapsplan?

In principe mogen jullie in een ouderschapsplan alle afspraken opnemen die betrekking hebben op de kinderen. Als de hond meegaat in de zorgverdeling van de kinderen, mag dat worden opgenomen in het ouderschapsplan. Een aantal onderwerpen is verplicht:

  • De verdeling van de zorg en opvoeding
  • De wijze waarop de omgang is geregeld (jullie kind heeft recht op omgang met beide ouders)
  • De verdeling van de kosten van de verzorging en opvoeding
  • Hoe informatieoverdracht over de ontwikkeling van jullie kind
  • Hoe overleg over de belangrijke zaken plaatsvindt

De verdeling van de zorg en opvoeding

Na de scheiding wonen jullie in afzonderlijke huizen en zullen jullie niet meer tegelijkertijd de zorg over de kinderen dragen. Hoe wil je daarmee omgaan? Met andere woorden: hoe verdelen jullie de zorg na de scheiding? Ouders die beiden ouderlijk gezag hebben, spreken een zorgverdeling af. Als één ouder het gezag heeft dan maken jullie afspraken over een omgangsregeling.

Kinderen vanaf 12 jaar hebben een stem in het ouderschapsplan

Kinderen hebben een stem in het ouderschapsplan. Tot 12 jaar wordt er van jullie verwacht dat jullie voor hen belangrijke zaken met ze bespreken. Bij wie ze wanneer zijn, hoe verjaardagen en feestdagen gevierd worden en wat er tijdens de vakanties gebeurt. Vanaf 12 jaar hebben kinderen een stem in het geheel. Ze mogen onder andere aangeven waar ze willen wonen en of ze het eens zijn met de zorgverdeling. Voordat het ouderschapsplan door de rechtbank wordt goedgekeurd, moet een kind van 12 jaar en ouder een “kindverklaring” ondertekenen. Hiermee geeft het aan dat het is betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan en het eens (of oneens)  is met de afspraken. Ook mag je kind aangeven of het door de kinderrechter gehoord wil worden.
Kinderverhoor

Je kind wordt hiervoor uitgenodigd op de rechtbank voor een gesprek met een kinderrechter. Dat gesprek vindt niet plaats in een imponerende rechtszaal maar gewoon onder vier ogen in een spreekkamer. Je mag je kind begeleiden maar bent niet het hele gesprek met de kinderrechter in dezelfde ruimte aanwezig. Je kind moet zich vrij voelen zijn of haar mening te geven. Zonder invloed van ouders.

Neem contact op met Bas

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden die BoomHuis Mediation biedt voor jullie? Vraag dan nu vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek aan. Dit kun je doen door te bellen naar 06 – 55 08 09 25 ; te mailen naar info@scheidensamen.nl of door het formulier op deze website in te vullen. Ik help jullie graag in deze moeilijke periode

Ga naar contact

BoomHuis Mediation

info@scheidensamen.nl
06 – 55 08 09 25

KVK: 65695550
Het Scheidingshuys

Adres
Statietjalk 3
4617 GN Bergen op Zoom